Printed From:

product-thermo

product-500

product-cold

Gyakran Ismételt Kérdések

 1. Mi a különbség a megfázás és az influenza között?

  Mindkét esetben vírusos fertőzésről beszélünk, ugyanakkor különböző vírusokról van szó, amelyek eltérő intenzitású és súlyosságú tüneteket okoznak. Az influenza jelei általában komolyabbak és hirtelen jelentkeznek és tovább tartanak, míg a megfázás tünetei enyhébbek és némileg fokozatosságot mutatnak. Jelentősebb szövődményeket az influenza eredményezhet (légcsőhurut, tüdőgyulladás).

 2. Okozhat-e a hideg időjárás megfázást?

  Habár sokan gondolják az ellenkezőjét, pusztán a hűvösebb időjárás nem előidézője a megfázásnak. Ugyanakkor az alacsonyabb hőmérséklet blokkolja az orrunkban található csillószőrök védekező funkcióját, így a vírus könnyebben bejuthat a légutakba. A legtöbb vírus száraz körülmények között tud igazán terjedni, ezért ideálisabbak számukra az őszi, téli hónapok.

 3. A C-vitaminnal megelőzhető-e a megfázás?

  A C-vitaminnak általában különleges védő funkciót tulajdonítanak. Valójában még nem bizonyított, hogy a C-vitamin hatékony lenne a különböző vírusok megelőzésében. Ugyanakkor hasznos segítség a megfázás tüneteinek kezelésében.

 4. Mi okozhatja a lázgörcs során fellépő fájdalmat megfázás és influenza esetén?

  A megfázás és influenza tünetei tulajdonképpen a szervezetünk reakciói a vírus fertőzésére. A vírus arra készteti a szervezetünket, hogy az minél előbb megszabaduljon a számára idegen anyagoktól, ez pedig az idegvégződéseket stimulálja, amelyek fájdalommal válaszolnak az ingerre.

 5. Továbbadhatja-e valaki az influenzát, ha még a tünetek nem jelentkeztek nála?

  Az influenza cseppfertőzés útján terjed. A köhögés és tüsszentés által a cseppek szétszóródnak a levegőben, így a fertőzést tulajdonképpen bárki el tudja kapni. A vírus akkor is továbbadható, ha az első tünetek még nem jelentek meg, de ez csak nagyon közeli kapcsolat esetében történhet meg, például közös pohár, törülköző vagy evőeszköz használatakor.

 6. Kezelhetőek-e a vírusok antibiotikummal?

  Mivel a megfázást és az influenzát vírusok okozzák, nem baktériumok, így az antibiotikum ilyenkor nem használ. Ezek a gyógyszerek másodlagos, bakteriális fertőzések esetében nyújthatnak segítséget.

 7. Az influenza az állatokra is veszélyt jelent?

  Igen, mivel az influenza az orthomyxo vírusok családjába tartozik, amelyek embereket és állatokat egyaránt megfertőzhetnek.

 8. Miért jön ki minden évben más influenza oltóanyag?

  Az influenza vírus folyamatosan fejlődik, átalakul. Ezért van szükség rá, hogy minden évben új vakcinát fejlesszenek ki. Az oltóanyag serkenti a különböző antitestek védőképességét, amelyek megtámadják a vírust. Az újabb keletű vírustörzsekkel szemben is hatékonnyá kell tenni az antitesteket.

 9. Kinek szükséges beoltatnia magát az influenza ellen?

  Az oltás főként a nagyobb kockázati faktorral rendelkezők számára javasolt, így például az idősek, gyermekek, krónikus betegek, és azok, akik munkahelyükből adódóan sokkal inkább ki vannak téve a fertőzéseknek (irodák, kórházak, iskolák).

 10. Mely gyógyszereket ajánlatos influenza kezelésére használni?

  Az influenzás tünetek kezelhetőek gyulladáscsökkentő és lázcsillapító gyógyszerekkel. Leggyakrabban paracetamol és acetilszalicilsav tartalmú gyógyszerek használatos erre a célra, illetve a köhögés tüneteinek megszüntetésére köptetőt is javasolhat orvosunk.

Utolsó módosítás: 2016.11.29.

Vissza a kezdőoldalra »