Printed From:

Immunerősítés influenzaszezonban is

Az ÁNTSZ tájékoztatása alapján, az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) és az Egészségügyi Világszervezet (WHO) jelentése szerint a 2017-2018-as influenza szezonban február 5. és 11. között az országban 60900 beteg fordult orvoshoz influenzaszerű tünetekkel, amely az előző heti adatokhoz képest 27,5%-os növekedést jelent. (1)

A számadatok nem tévednek, érdemes tehát felkészíteni szervezetünket az influenza elleni hatékony védekezésre, melyre az immunerősítés lehet az egyik legjobb módszer.

Az emberi immunrendszer egy rendkívül összetetten működő egység, amely a tőle telhető leghatékonyabb módon igyekszik védekezni azok ellen a mikroorganizmusok ellen, amelyek a megbetegedéseket okozhatják. Ennek ellenére sajnos gyakran előfordulhat, hogy – akárcsak mi emberek magunk – immunrendszerünk hibázik (legyengül, vagy nem tud hathatósan küzdeni egyes kórokozó ellen), és egy-egy vírus átjut a biztosnak hitt védelmi falon, megbetegítve szervezetünket. (2)

De akkor mégis mit tehetünk immunrendszerünk támogatásáért, a megbetegedések elkerüléséért?

Először is feltétlenül fontos, hogy szem előtt tartsuk és szigorúan be is tartsuk az egészséges életmód irányelveit. Hiszen egyértelmű, hogy immunrendszerünk működése is szilárdabb abban az esetben, ha a lehető legtöbb káros környezeti hatástól megóvjuk magunkat. Többek között fontos tehát, hogy:

 • ne dohányozzunk,
 • együnk sok zöldséget, gyümölcsöt, melyek egyre szélesebb körben lesznek elérhetőek a tavasz beköszöntével,
 • együnk teljes kiőrlésű gabonából készült termékeket,
 • szorítsuk vissza a zsíros ételek fogyasztását,
 • tartsuk be a mértékletes alkoholfogyasztás szabályait,
 • rendszeresen mozogjunk, hiszen ezáltal is kontrollálhatjuk testsúlyunkat, vérnyomásunkat,
 • figyeljünk a minőségi alvásra és annak megfelelő mennyiségére,
 • gyakran mossunk kezet a fertőzések elkerülése érdekében. (2)

Meglepően hangozhat, de az immunrendszer erősítésében nagy szerepe van pszichés állapotunknak is. A stressz és a szorongás ún. immunszupressziót, magyarul az immunrendszer elnyomását eredményezik, amely röviden annyit jelent, hogy ezen káros hatások eredményeként immunrendszerünk a szervezetünket ért fertőzéseket követően csak csökkent erejű válaszra lesz képes – ezáltal pedig lehetőséget ad a fertőzések testünkben való terjedésének. (3) Ezért kiemelten fontos, hogy az influenzajárvány időszaka alatt fokozottan próbáljunk odafigyelni a stresszhelyzetek feloldására, lelki egészségünk erősítésére.

Minden óvintézkedés és erőfeszítés ellenére természetesen mégis előfordulhat, hogy immunrendszerünk pajzsán rés támad, és elkapjuk az influenzát, amely ledönt a lábunkról. Ilyen esetekben a Rubophen® család készítményei forróital, (film)tabletta és kapszula formában is segíthetnek enyhíteni a kellemetlen tüneteket Ön és családja egészségének helyreállítása érdekében, már 12 éves kortól.*


* A Rubophen 500 mg tabletta már 6 éves kortól adható.

Rubophen 500 mg tabletta: paracetamol tartalmú, vény nélkül kapható gyógyszer. Rubophen Thermo, Rubophen Thermo Plus, Rubophen Cold, Rubophen Cold Duo: vény nélkül kapható gyógyszerek.

A Rubophen család gyógyszerei paracetamolt tartalmaznak, így együttes használatuk esetén kérjük, ügyeljen a hatóanyag betegtájékoztatókban található napi maximálisan bevehető mennyiségére!

Irodalom:

 1. Európa keleti részén a legmagasabb az influenza-aktivitás - https://www.antsz.hu/felso_menu/temaink/jarvany/influenza/influenza_figyeloszolgalat_2017_2018/influenza_06.html Letöltés ideje: 2018.06.04
 2. How to boost your immune system - https://www.health.harvard.edu/staying-healthy/how-to-boost-your-immune-system Letöltés ideje: 2018.05.30.

 3. Effects of stress on the immune system - https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/016756999090069L Letöltés ideje: 2018.05.30.

SAHU.DOL.18.05.0289
Lezárás dátuma: 2018.06.