Printed From:

Mire figyeljünk, ha influenzás van a családban?

Valamelyik családtagja fejfájásra, orrfolyásra, izomfájdalmakra és lázra panaszkodik? Esetleg elkaphatta az influenzát. Önnek viszont semmiképpen sem szabad lebetegednie, ugye? Amíg a Rubophen segít az influenza tüneteinek enyhítésében, addig ebben a cikkben néhány megelőzési javaslatot olvashat annak érdekében, hogy ne döntse le a lábáról a vírus az egész családot.

A tél végi, tavaszi időszakban gyakori az influenzajárvány megjelenése, az idősek és kisgyermekek pedig különösen veszélyeztetettek. Bárki hazaviheti a betegséget, természetesen akaratán és saját hibáján kívül, de nagyon fontos, hogy ilyenkor a a családon belüli továbbterjedést és a felülfertőzést lehetőleg meggátoljuk.

Íme, néhány egyszerű tipp a megelőzésért:

1. Immunerősítés

Egészségtudatossággal és odafigyeléssel sokat tehetünk immunrendszerünk működésének támogatásáért, mely segít távol tartani a vírusokat. Étkezzünk egészségesen, mozogjunk sokat, kerüljük a szervezetünket érő káros hatásokat!

Olvassa el cikkünket az immunerősítésről a részletesebb információkért!

2. Kézmosás

Ha otthonunkban már van egy influenzás beteg, akkor a gyakori kézmosás különösen fontos lehet, mivel a vírusok akár órákon át is életben maradhatnak különböző tárgyak felületén – gondoljunk akár a számítógép billentyűzetére, a telefonra, a TV távirányítójára, a sokak által közösen használt bútorokra.

A helyes kézmosás meleg vízzel és szappannal történik, és legalább 20 másodpercig tart. Kezünk szárításakor jobb lehet saját törölközőnket használni, ha már van egy beteg a családban.

Különösen fontos a kézhigiéné étkezés előtt, köhögés és tüsszentés után, toalett használat után, valamint hazaérkezéskor is, hiszen nem törvényszerű, hogy otthonunkban kapjuk el a betegséget, könnyedén magunkkal is hozhatjuk azt például egy zsúfolt boltból vagy tömegközlekedési eszközről. (1)

3. Papírzsebkendő

Lehetőség szerint emlékeztesse beteg családtagját, hogy köhögéskor és tüsszentéskor tartson papírzsebkendőt szája és orra elé, ezzel is csökkentve a kórokozók levegőben való terjedésének veszélyét. A használt zsebkendőket érdemes zárt szemetes edénybe dobni, hiszen a kórokozók még órákig élhetnek bennük. Influenzajárvány idején szigorúan csak eldobható papírzsebkendőt használjunk! (2)

4. Szellőztetés

Ha hideg is van odakinn, influenzás beteg mellett elengedhetetlenül fontos a gyakori szellőztetés, a levegő cseréje a szobában. Próbáljunk gyakran, de rövid ideig szellőztetni, ha a külső hőmérséklet csak ezt engedi. A legjobb, ha minél alaposabban átlevegőztetjük a helyiségeket, hogy a vírusok terjedését megakadályozzuk.

5. Közvetlen kontaktus csökkentése

A fertőző betegségek jelentős hányada közvetlen érintkezés útján terjed. Éppen ezért, amennyiben lehetséges, minden hétköznapinak tűnő szokásunk során ügyeljünk arra, hogy a minimális távolságot megtartsuk a beteg családtaggal.

Kerüljük a szokásos, közeli kontaktussal járó üdvözlési formákat – például puszi, ölelés. De kifejezetten óvakodjunk étkezésekkor az egymás tányérjából való falatozástól, vagy az evőeszközök cserélgetésétől is.

6. Takarítás, fertőtlenítés

Ha van rá mód, a vírus terjedésének megakadályozása érdekében kifejezetten előnyös lehet, ha a közösen használt tárgyak és bútorok felületét minél gyakrabban megtisztítjuk. Gondoljunk például az asztalokra, a WC ülőkére, az ágyneműkre és a kilincsekre is.

+ Plusz egy tipp, ha mi magunk vagyunk fertőzöttek

Ha Ön a fertőzött családtag, és nem szeretné továbbadni a betegséget, feltétlenül ügyelnie kell a fent leírtakra, és szigorúan be kell tartania a higiéniás előírásokat.

Ha úgy érzi, az influenza jelentősen rontja a közérzetét, és nem szeretne tovább szenvedni, próbálja ki a Rubophen® termékcsalád gyógyszereinek egyikét, amelyek átfogó segítséget nyújtanak a tünetek enyhítésére.

A Rubophen® Thermo forróitalok hatékony segítséget nyújtanak már a megfázás első tüneteinek megjelenésekor, a Rubophen® Cold tabletta erősebb megfázás esetén is hatásos, láz jelentkezésekor pedig segítőtársa lehet a már jól ismert Rubophen® tabletta.

Specializált gondoskodást nyújt a Rubophen® Thermo Plus, amely a bevált forróital kínálta enyhülésen túl a hurutos köhögés csillapítására is alkalmas, valamint a Rubophen® Cold Duo, amelynek egyik kapszulája csillapítja a tüneteket alváskor, a másik pedig eltérő összetétele révén még a levertséget is enyhíti napközben.


Rubophen 500 mg tabletta: paracetamol tartalmú, vény nélkül kapható gyógyszer. Rubophen Thermo, Rubophen Thermo Plus, Rubophen Cold, Rubophen Cold Duo: vény nélkül kapható gyógyszerek.

A Rubophen család gyógyszerei paracetamolt tartalmaznak, így együttes használatuk esetén kérjük, ügyeljen a hatóanyag betegtájékoztatókban található napi maximálisan bevehető mennyiségére!

Irodalom:

  1. Kézhigiéne - https://www.antsz.hu/data/cms43622/Kezmosas_lakossagnak.pdf Letöltés ideje: 2016.03.01.
  2. Mindig használj zsebkendőt - https://www.antsz.hu/data/cms51355/Mindig_zsebkendobe_tusszents__kohogj.pdf Letöltés ideje: 2016.03.01.

SAHU.DOL.17.12.0635
Lezárás dátuma: 2017.12.15.