Printed From:

Elhúzódó megfázás – lehet, hogy allergia?

Tüsszögés, orrfolyás, rossz közérzet, nátha, kimerültség, láz, torokfájás.

Egyszerű, gyakori és kellemetlen tünetek, de korántsem biztos, hogy tudjuk, valójában mi okozza őket. Sokszor megfázásra vagy influenzára gyanakszunk, miközben elképzelhető, hogy allergiával állunk szemben, de még csak nem is sejtjük a kellemetlenségek valós okát.

Cikkünk segítséget nyújt abban, hogy különbséget tehessünk a kiváltó okok között, és így megfelelő megoldást találjunk a probléma forrásának megszüntetésére.

Először is, válaszoljuk meg az alábbi kérdéseket:

1. Milyen évszak van?

A megfázás inkább télen, az allergia pedig a pollengazdag időszakokban a leggyakoribb, de azért ne higgyük, hogy megfázni csak hidegben lehet: nyáron, tavasszal és ősszel is igazán könnyű meghűlni. Ha azonban tüneteink – égő szemek, tüsszögés, orrdugulás – minden évben ugyanakkor, jellemzően a tavaszi-nyári időszakban jönnek elő, akkor már gyanakodhatunk például a pollenek által kiváltott szezonális allergiára.

2. Mióta érezzük magunkat rosszul?

Egy egyszerű megfázás általában háromtól tizennégy napig tart, az allergiás tünetek lefolyása azonban ennél jóval hosszabbra is nyúlhat. Hosszabb időtartam alatt akár több hetet, hónapokat is érthetünk, és az allergiás érintettség függ attól, hogy mióta vagyunk kitéve a tüneteket kiváltó allergén támadásának.

3. Magas-e a testhőmérséklet, van-e izomfájdalom?

A megfázás, influenza gyakran okoz magas lázat és izomfájdalmat, de az allergiára ez nem jellemző tünet.

Panaszainkat csoportosíthatjuk az alapján is, hogy az allergiára vagy a megfázásra, esetleg mindkét betegségre jellemzőek-e. Ez a módszer segítséget nyújthat a helyes diagnózis felállításában.

Kifejezetten az allergiára jellemző tünetek:

  • égő, viszkető szemek, melyek gyakran könnyeznek
  • kaparó, viszkető torok és szájpadlás

A megfázás (esetleg influenza) tünetei:

  • láz és hidegrázás
  • égő, gyulladt torok
  • testi fájdalmak, izomfájdalmak

Mindkét betegségre jellemző:

  • orrfolyás és orrdugulás
  • tüsszögés
  • köhögés
  • kimerültség

Könnyű tehát átfedéseket találni, és téves diagnózist felállítani, ezért érdemes lehet kiemelni még egyszer az egyszerűen megkülönböztethető tüneteket: 

Az allergia sosem jár együtt izomfájdalommal, sem lázzal. A torokgyulladás is nagyon ritka ilyen esetekben, és a köhögés is csak néhány esetben fordul elő, a szemek égése viszont megfázás alatt lesz kevésbé jellemző. Ha folyik az orrunk, kapar a torkunk vagy fáradékonyak vagyunk, ne döntsünk könnyelműen – figyeljük meg a többi tünetet, és a probléma fennállásának időtartamát, jellemző időszakát is vegyük számításba, amikor az adott betegségre vonatkozó gyanúnkat önmagunknak megfogalmazzuk.

Hasznos tippek mindkét esetre:

A megfelelő diagnózis felállítása után – melyhez természetesen javasolt orvosi segítséget is kérnünk – nem kell tovább szenvednünk:

megfázás, nátha tüneteinek esetén a Rubophen® termékcsalád tagjai hathatós segítséget nyújtanak a család minden tagja számára, már 12 éves kortól.* Az Allegra® termékek pedig átfogó megoldást kínálnak az allergiás tünetek csillapítására, és kombinált terápiával segíthetnek a probléma megoldásában.


* A Rubophen 500 mg tabletta már 6 éves kortól adható.

Rubophen 500 mg tabletta: paracetamol tartalmú, vény nélkül kapható gyógyszer. Rubophen Thermo, Rubophen Thermo Plus, Rubophen Cold, Rubophen Cold Duo: vény nélkül kapható gyógyszerek.

Allegra ill. Allegra Forte: fexofenadin tartalmú, vény nélkül kapható gyógyszerek;

Allenasal: xilometazolin tartalmú, vény nélkül kapható gyógyszer;

Alleopti ill. Alleopti Komfort: nátrium-kromoglikát tartalmú, vény nélkül kapható gyógyszerek.

A Rubophen család gyógyszerei paracetamolt tartalmaznak, így együttes használatuk esetén kérjük, ügyeljen a hatóanyag betegtájékoztatókban található napi maximálisan bevehető mennyiségére!

SAHU.DOL.18.05.0292 (2018.06.13)