Printed From:

Hogyan védekezhetünk az influenzával szemben?

Az influenza vírusfertőzés, melyre hatástalan az antibiotikum. Tünetei intenzívek, ám többnyire gond nélkül zajlik, szövődményei viszont igen súlyosak lehetnek 1. Megelőzésére ősztől tavaszig gondot kell fordítani, sorra vesszük, hogyan.

Az influenza tünetei

Ha valaki influenzás lesz, nem igazán beszélhetünk hosszú lappangási időről. A tünetek hirtelen jelennek meg, és nem ritka, hogy óráról órára romlik a beteg állapota. Jellemző a rendkívül erős torok- és fejfájás, a magas láz, végtag- és ízületi fájdalom. A beteg fáradt, gyenge, inkább köhög, mint tüsszög 2. Ha nem fordítunk elég gondot arra, hogy rendesen kipihenjük a betegséget, olyan súlyos szövődmények léphetnek fel, mint például a tüdőgyulladás, vagy gyermekeknél a középfülgyulladás. A teljes gyógyulás egy-két hétig tart, amit nagyon szigorúan kell venni 2.

Mit tegyünk, hogy elkerüljük?

Számos apróságnak tűnő óvintézkedést tehetünk, hogy megkíméljük magunkat, és környezetünket az influenza okozta kellemetlenségektől. Érdemes szezonban távol maradni a zsúfolt helyektől, összejövetelektől. Influenzás beteget ne látogassunk meg, használjunk eldobható zsebkendőt tüsszentéskor, köhögéskor, és gyakran mossunk kezet. Legalább naponta tízszer kellene szappannal kezet mosni – 20 másodpercig, az ujjakat és az azok közötti részt is, majd szárazra törölni. Arra is kell ügyelni, hogy ha kezünket adjuk valakinek, utána ne érjünk a szemünkhöz vagy a szánkhoz, és lehetőleg ne adjunk puszit. A helyiségeket minél gyakrabban szellőztessük, mert a levegő cserélődése visszaszorítja a vírus terjedésének esélyét. Ahol klímaberendezés van, ott gondoskodjunk a gép rendszeres tisztításáról és fertőtlenítéséről!
Lehetőség szerint fertőtlenítsük használati tárgyainkat, főleg a munkahelyen. Kezdjük a számítógép billentyűzetével, folytassuk a kilincsekkel és a lift, mikró gombjaival. 
Edzőtermekben szintén legyünk óvatosak, töröljük át a futópadot, és az esetleges nedves felületeket. Az a legjobb, ha saját polifómot használunk.

Megelőzés védőoltással

Az influenza elleni védőoltás a leghatékonyabb védekezés, melyet célszerű már ősszel igénybe venni, de még a járvány kitörésének kezdetén sem késő. Ne felejtkezzünk meg róla, hogy az oltás időpontjától számított 2 hét szükséges az immunitáshoz! A védőoltás mindenkinek ajánlott, de egy bizonyos csoportnak különösen fontos, hogy be legyen oltva: azoknak, akiknél valamilyen oknál fogva az influenzafertőzés súlyos lefolyású, vagy életveszélyes lehet 3. Magyarországon ingyenes a védőoltás a nyugdíjasoknak, és a kismamánknak is. Fontos: a krónikus dohányzók mindig fogékonyabbak a légzési típusú vírusfertőzésekre. Így nekik különösen nagy figyelmet kell fordítaniuk egészségükre.

Ha mégis megbetegedtünk

Ágynyugalom, sok folyadék, láz- és fájdalomcsillapítás és C-vitamin –ezekre egészen biztosan szükség lesz. Praktikus megoldás ilyenkor a RUBOPHEN THERMO 650 mg/10 mg granulátum belsőleges oldathoz, és a RUBOPHEN THERMO cukormentes 500 mg/10 mg citromízű granulátum belsőleges oldathoz forróitalként alkalmazhatják. Hatóanyagaik a paracetamol és a fenilefrin-hidroklorid, melyeknek köszönhetően gyorsan és hatékonyan enyhíti a megfázás és influenza kellemetlen tüneteit, úgy mint a lázat, a fejfájást, az orrdugulást, a torokfájást és az izomfájdalmat. A készítmény felnőtteknél és 12 éves kor feletti gyermekeknél alkalmazható. A Rubophen Thermo nem csak gyógyszertárakban kapható, hanem megvásárolható egyes MOL kutaknál és dm üzletekben is. Ha netán szövődmények lépnének fel, szükség lehet egyéb gyógyszeres kezelésre, amelyet az orvos írhat fel.

MAT-HU-2000215 (2020.08.02.)

1. Centers for Disease Control and Prevention http://www.cdc.gov/flu/about/disease/index.htm

2. Epidemiológiai Információs Hetilap 9.évf. 42. szám www.oek.hu/oekfile.pl?fid=350

3. Centers for Disease Control and Prevention http://www.cdc.gov/flu/about/disease/index.htm

Vissza a kezdőoldalra »