Printed From:

Megfázás és C-vitamin: előnyök és hátrányok

A C-vitamin, más néven aszkorbinsav, könnyen bomló, fényérzékeny vitamin. Az emberi szervezet képtelen előállítani, így azt táplálékkal, vagy étrend-kiegészítő formájában tudjuk bevinni szervezetünkbe. Az aszkorbinsavnak számos jótékony hatása van, többek között elősegíti az immunrendszer megfelelő működését, így az erősebb immunrendszer képes védekezni a testünket megtámadó kórokozókkal szemben.

Érdekesség: az aszkorbinsav neve az a- fosztóképző és scorbuticus (skorbut) szó összekapcsolásából ered, mert a C-vitamin hiánya az emberi szervezetben skorbuthoz vezethet.

Kezelés, megelőzés, táplálkozás

Amikor megbetegszünk, vagy már érezzük, hogy bujkál bennünk a betegség, esetleg halljuk, hogy a környezetünkben sok a megfázásos beteg, akkor nyugodtan el lehet kezdeni C-vitamint szedni. Hiszen a C-vitamin folyamatos szedése hozzájárul az immunrendszer normál működéséhez, amely az egyik legfontosabb dolog a betegségekkel szembeni küzdelemben. Nem lehet eleget hangsúlyozni, hogy immunrendszerünk helyes táplálkozás, rendszeres testmozgás, és a higiénés szabályok betartása mellett önerőből is jó eséllyel képes legyőzni a vírusokat és baktériumokat. Tanácsos a naponta elfogyasztott friss gyümölcsöket, zöldségeket hámozás, centrifugálás, vagy turmixolás után azonnal elfogyasztani, mert ekkor leggazdagabbak C-vitaminban. Mindenkinek tudnia kell, hogy hő hatására a C-vitamin nagy része megsemmisül. Tanácsos tehát a C-vitaminban gazdag ételeket és italokat a melegítéstől megkímélni és hidegen fogyasztani.

A C-vitamin túladagolása

Megoszlanak a vélemények arról, hogy naponta mennyi C-vitaminra van szükség. Az emberek többsége a megfázásos időszakban igyekszik minél több, akár több ezer mg C-vitamint fogyasztani por vagy tabletta formájában. Kutatások viszont kimutatták, hogy a naponta 500 mg C-vitamin is több mint ötszöröse a felnőtteknek ajánlott napi bevitelnek. Kivételt képeznek a dohányosok, mert nekik naponta 35 mg-mal több C vitaminra van szükségük az átlagosnál. Az aszkorbinsavat nem lehet túladagolni, mert vízben oldódó vitamin. A zsíroldékony vitaminokkal szemben nem halmozódik fel a zsírszövetben, hanem a fölösleges mennyiség a vizelettel kiürül. Amire mégis fokozottan ügyelni kell, hogy a C-vitamin a szervezetben kémiai anyagokká (többek közt oxaláttá) bomlik le. A vesekövek nagy része kalcium-oxalátból áll, emiatt érdemes gátat szabni a mértéktelen C-vitaminfogyasztásnak.1

Rubophen Thermo és Cold

Megfázás és nátha esetén megfelelő segítség lehet a Rubophen Thermo forróital, melyet cseresznye és citromízesítéssel bármelyik patikában megvásárolhatunk. Hatóanyaga 650 mg paracetamol és 10 mg fenilefrin-hidroklorind, melynek köszönhetően gyorsan és hatékonyan enyhíti a megfázás és influenza kellemetlen tüneteit, úgy mint láz, fejfájás, orrdugulás, torokfájás vagy izomfájdalom. Erősebb megfázás idején a Rubophen Cold filmtabletta ajánlott, hisz 500 mg paracetamol és 10 mg fenilefrin hatóanyagok mellett koffeint is tartalmaz, így nyújt a levertség és az álmosság leküzdésében.

1 Vitamin C http://www.nlm.nih.gov/medlineplus/druginfo/natural/1001.html Letöltés időpontja: 2015. 07.17

 

Utolsó módosítás: 2016.11.29.

Vissza a kezdőoldalra »