Printed From:

Megfázás, meghűlés, nátha – ugyanazt takarja?

A megfázás, meghűlés és nátha tulajdonképpen egyazon jelenség három megnevezése. Köznyelvben a nátha kifejezés megfázást, meghűlést takar, holott a szó szoros értelmében véve ez az egyik tünete a betegségnek.

Meghűlésről akkor beszélünk,amikor a felső légutakban heveny vírusos fertőzés üti fel a fejét. Ilyenkor a vírusok a nyálkahártyában megtelepszenek, emiatt tapasztaljuk a jellegzetes helyi és általános tüneteket: gyengeséget, hőemelkedést, lázat. Helyi tünet az orrváladékozás, orrdugulás, tüsszögést, torokfájást, köhögést.1 Általában októbertől márciusig tart a „náthaszezon”, ilyenkor van esély ilyen-olyan módon szert tenni egy jó kis megfázásra, például nem öltözünk elég rétegesen, jól megázunk, vagy egyszerűen csak valaki ránk tüsszent a buszon.A kórokozók ugyanis cseppfertőzéssel (beszéd, tüsszentés, köhögés útján) a levegőbe kerülve terjednek, de kézfogással, vagy a beteg által érintett tárgyak megérintésével is átadhatók.2

Mi segít a megfázáson?

A válasz egyszerű: az idő. Ezt a betegséget ugyanis nem lehet gyógyítani, csupán a tünetek enyhítésével tehetjük elviselhetőbbé a lefolyását. Amennyiben a vírusfertőzést nem követi bakteriális, mindenképpen segít, ha ágyban maradunk, nem megyünk be dolgozni, hogy a munkahelyen pár nap alatt mindenki mást hasonló cipőbe kényszerítsünk. Ha gyermekünk szenved a megfázástól, őt se engedjük közösségbe, hiszen otthon hamarabb meggyógyul, nem betegít meg senkit, és nem fertőződik felül újabb kórokozókkal!
A meghűlés tüneteinek enyhítésére számos módszer létezik. A legtöbb háztartásban megtalálható a Rubophen tabletta, mely segít enyhíteni a lázas megbetegedéssel járó tüneteket. A RubophenThermo granulátum ból citrom és cseresznye ízű forróital készíthető. Paracetamol-tartalma miatt gyorsan és hatékonyanbánik el az olyan tünetekkel, minta láz,a fejfájás,az orrdugulás,a torokfájás ésaz izomfájdalom. A RubophenCold filmtabletta viszont nem csak a tipikus tünetekkel száll harcba, de koffein tartalma révén segítséget nyújt a levertség és az álmosság leküzdésében is!

Figyeljünk a szövődményekre!

A meghűlés következtében az arra hajlamos, vagy más okból már legyengült immunrendszerű betegeknél szövődmények alakulhatnak ki. Ilyen például az arcüreggyulladás,a középfülgyulladás, sőt a tüdőgyulladás is.Ezért is különösen fontos, hogy a beteg, ha teheti, maradjon otthon! Lerövidíti a betegeskedést a meleg, nyugodt környezet, így nagyobb eséllyel kerülhető el a szövődmények kialakulása is. Fogyasszunk bőségesen folyadékot, és hagyjuk, hogy az egészségünk helyreállása elsőbbséget élvezzen egyéb teendőinkkel (pl. munka)szemben. Így teszünk mindenkivel jót: nem betegítjük meg a környezetünket, és mi magunk is sokkal hamarabb felépülünk.

 

Utolsó módosítás: 2016.11.29.

Vissza a kezdőoldalra »