Printed From:

Mit kell tudnom az influenzáról?

Mi az influenza?

Az influenza, egy vírus által okozott tünet-együttes, ami a légző rendszerünk (orr, torok, tüdő) intenzívebb reakcióit okozza. Az influenza, a többi légzőszervi megbetegedéstől eltérően komoly fenyegetést jelent egészségünkre, és akár életveszélyes állapotot is előidézhet egyes embereknél.

Az influenza legfontosabb tünetei a láz, levertség, száraz köhögés, torokfájás, eldugult orr, orrfolyás, és az ízületi fájdalmak. A gyermekeknél ezen felül jelentkezhetnek emésztőrendszeri problémák, mint az émelygés, hányás, és hasmenés, de ezek felnőtteknél nem gyakori tünetek.

Az 1961 óta gyártott influenza elleni vakcinából évente több mint egymillió adag készül el Magyarországon, amiből általában a lakosság kb. egy nyolcadát oltják be. Európában jellemzően ezerből 60 és 200 közötti lakos él a lehetőséggel, Magyarország ebben a kérdésben a középmezőny alján helyezkedik el. Hazánkban az emberek 26-27%-a tartja lényegesnek az oltással való védekezést.

Egy átlagos influenzajárvány alkalmával a magyarok 15-25%-a fordul orvoshoz. Az új típusú influenza 2009-ben egy decemberben tetőző, országos kiterjedésű mérsékelt járvánnyá nőtte ki magát, amikor is több mint 45000 megbetegedésről számoltak be. Az új betegek leginkább a gyermekek és fiatal felnőttek (15-34 éves) köréből kerülnek ki, a vírus legkevésbé a 60 év feletti időseket érinti. Ugyanakkor fertőzöttek 1–10%-a kórházi kezelésre szorul, ezen belül 10–25%-uknak intenzív ellátásra van szükségük. A súlyos esetek 2–9%-a sajnos akár halálos kimenetelű is lehet.

Az influenza terjedése

Az influenzát leginkább embertársainktól kaphatjuk el közvetlenül, méghozzá cseppfertőzés által, amelyek köhögés és tüsszentés által jutnak be szervezetünkbe, orrunkon és szájunkon át. Emellett a vírus kevésbé gyakran ugyan, de terjedhet érintkezés útján is, amikor saját szánkat és orrunkat érintjük a fertőzött személy után anélkül, hogy kezet mostunk volna.

Bárki lehet influenzás?

Természetesen bárki elkaphatja az influenzát. A legegészségesebbekre is veszélyt jelent a vírus, főként amiatt, hogy gyakran anélkül adjuk tovább a betegséget, hogy tudnánk róla, a tünetek ugyanis akár 5 napig várathatnak magukra.

Új típusú influenza (H1N1)

Egy kis ősz eleji köhögés és torokfájás esetén még nem kell egyből a legrosszabbra gondolni, mindenesetre azért nem árt tisztában lenni ennek az új keletű, leginkább a fiatalokat érintő vírusnak a tüneteivel. Az új típusú influenzát tulajdonképpen a hagyományos influenzához hasonlatos tünetek jellemzik: hőemelkedés, láz, esetleg torokfájás, köhögés, orrfolyás, orrdugulás, fejfájás, fáradtság, izomfájdalom és hidegrázás, illetve előfordulhatnak továbbá gyomor-bélrendszeri panaszok is (hasmenés, hányinger, hányás).

A betegség cseppfertőzéssel terjed, illetve többnyire hirtelen kezdődik, és többnyire szövődmény nélkül, magától gyógyul. A vírus jelentős lappangási idővel rendelkezik: 1-4, de akár 10 napon át is gyanútlanok lehetünk az első tünetek jelentkezéséig.

Védekezni leginkább gyakori kézmosással, a tömeg kerülésével és a közvetlen kontaktusok minimalizálásával, illetve a sokak által használt felületek rendszeres fertőtlenítésével lehet. Ha már elkaptuk a vírust, akkor fontos, hogy nem szabad hagyni a betegség elhatalmasodását. A leghasznosabb dolog, amit a gyógyulás érdekében tehetünk, az otthonmaradás. Ha ennek ellenére rosszabbodik az állapotunk, és szövődmények mutatkoznak (pl. elhúzódó láz, nehézlégzés), akkor feltétlenül érdemes háziorvos vagy gyermekorvos tanácsára hagyatkozni, aki a leginkább megfelelő kezelést jelöli ki számunkra.

Források: http://www.ksh.hu/szamlap/hosszuel.html, ÁNTSZ

 

 

Utolsó módosítás: 2016.11.29.

Vissza a kezdőoldalra »