Printed From:

Szezonális egészség receptek

Forralt bor

Hozzávalók:

  • 1 l vörös vagy fehérbor
  • 8 dkg cukor
  • 1 rúd fahéj
  • 5 szegfűszeg
  • két szegfűbors
  • fél citrom

Elkészítés:

A bort és a többi hozzávalót üvegedénybe öntjük, majd forráspontig hevítjük (ne forraljuk, mert az árt a bor aromájának), majd belekarikázzuk a citromot és csészékbe öntve forrón tálaljuk.

Hagymatea

Hozzávalók:

  • 2 vöröshagyma
  • 2 evőkanál (nád)cukor
  • 6 dl víz
  • Fogyasztás előtt: 1 evőkanál akácméz

Elkészítés:

A vöröshagymát megmossuk, leszedjük a külső, saras héját (de lehet, hogy tiszta, és akkor le sem kell szedni!), majd félbevágjuk, és kiszedjük a belsejét úgy, hogy a vörös héjban maradjon 1 réteg hagymahús is.

A cukrot karamellizáljuk (megolvasztjuk, és kicsit hagyjuk habozni), majd hozzáöntjük a 6 dl vizet, beletesszük a húsos hagymahéjakat, felforraljuk, forrás után még egy percig maradjon a gázon, miután levettük, fedő alatt negyed órát állni hagyjuk.

Amint iható hőmérsékletű lesz, ízesítsük 2 evőkanálnyi jó minőségű mézzel.

+ Rubophen Tipp a téli megfázás enyhítésére:

A hagymatea kakukkfű-és hársmézzel a legfinomabb!

Gyümölcssaláta

Hozzávalók:

  • 2 db nagy alma
  • 2 db narancs
  • 2 db banán
  • 1/2 citrom
  • 2 pohár natúr joghurt
  • 1 teáskanál édesítő szer
  • 2-3 evőkanál akácméz

Elkészítés:

A narancsokat, a citromot és az almákat alaposan megmossuk, áttöröljük.

Egy magas tálban a joghurtot kikeverjük az édesítőszerrel és a mézzel. A megmosott gyümölcsöket vékony cikkekre vágjuk, a banánt felkarikázzuk. A gyümölcsöket a joghurtba lazán beleforgatjuk. Pár órán át hűtőben összeérleljük.

Almás-fahéjas zabkása

Hozzávalók:

  • 1.5dl 1.5% tej
  • 3.5dkg zabpehely
  • édesítőszer ízlés szerint
  • tengeri só
  • 1 alma
  • fahéj ízlés szerint

Elkészítés:

A tejet felforraljuk kevés édesítőszerrel, majd beleszórjuk a zabpelyhet. Lassú kevergetés mellett addig főzzük, amíg híg tejbegríz sűrűségű lesz. Az almát cikkekre vágva sütőben lepároljuk és tálalásnál a zabkása tetejére helyezzük.

+ Rubophen Tipp a téli megfázás enyhítésére:

Aszalt szilvát is hozzáadni!

Brokkolis ételköltemény a C vitaminért: Brokkoliszószos csirkemell

Hozzávalók 4 személyre:

  • 4 db csirkemell filé
  • 2 evőkanál
  • olívaolaj
  • darált feketebors
  • 4 szál kakukkfű

A szószhoz:

  • 1 db kis fej brokkoli
  • 2 evőkanál liszt
  • 2 evőkanál Rama margarin
  • 10 dkg füstölt sajt
  • 2 dl tej
  • őrölt szerecsendió
  • só, kevés őrölt fehérbors

Elkészítés:

Csorgassuk meg a csirkemelleket egy evőkanál olívaolajjal, daráljunk rá feketeborsot, tépkedjük rá a kakukkfű leveleit és ízesítsük sóval. Fedjük be fóliával és tegyük a hűtőbe legalább egy órára, hogy az ízek jól átjárják a húst.

Tálalás előtt egy nagy serpenyőben forrósítsuk fel a maradék olívaolajt, tegyük bele a fűszeres csirkemelleket, és mindkét oldalát erős lángon süssük egy-egy percig. Tegyük serpenyővel együtt előmelegített sütőbe, és 170 fokon süssük készre körülbelül 15 perc alatt.

Forrásban lévő sós vízbe dobjuk a megmosott és apró rózsáira szétszedett brokkolit. Egy perces főzés után szedjük ki egy hideg vízzel telt edénybe. Ha mélyhűtött brokkolit használunk, ezt a műveletet ki lehet hagyni. Várjunk vele, amíg kihűl, majd jól csepegtessük le.

Forrósítsuk fel a margarint, szórjuk bele a lisztet, majd állandó kevergetés mellett öntsük hozzá a forró tejet. Forraljuk össze, a mártásnak főzelék sűrűségűnek kell lennie, ha szükséges, tejjel hígítgatjuk. Még forrón reszeljünk hozzá szerecsendiót, a füstölt sajtot, sóval és kevéske őrölt fehérborssal ízesítsük. Adjuk hozzá a leforrázott brokkoli rózsákat, és forraljuk még egyszer össze.

Körítésnek kurkumával elkészített párolt rizst, és sült fürtös paradicsomot adjunk.

Utolsó módosítás: 2016.11.29.

Vissza a kezdőoldalra »