Printed From:

A munkahelyen terjedő influenza veszélyei és kivédése

Az influenza természetéből adódóan tökéletes terepet talál a terjedésre munkahelyi környezetekben. Ugyanis a vírus leginkább cseppfertőzés útján kapható el, és köhögés vagy tüsszentés útján akár egy méteres távolságról is megfertőzheti a gyanútlanokat. A porszemecskékre tapadó vírus nagyon könnyedén eljuthat hozzánk, ha például a beteg által érintett tárgyak után szemünkhöz, szánkhoz vagy orrunkhoz nyúlunk.

Mivel mindezen lehetőségek fokozottan adottak egy munkahely esetén, nagyon fontos a megfelelő körültekintés és védelem. Ugyanis minél többen dolgoznak egy irodában, annál nagyobb eséllyel eshetünk áldozatul az ádáz betegségnek például közös terekben dolgozva.

Az emberek ráadásul rákényszerülnek a munkába járásra (lelkiismeret-furdalásuk van, amiért kimaradnak; aggódnak a munkahelyük elvesztése miatt; nincs fizetett betegszabadság; félnek a főnökük haragjától, stb.), így gyakran ahelyett, hogy otthon maradnának, bejárnak dolgozni annak ellenére, hogy ilyenkor produktivitásuk jelentősen csökken, ráadásul könnyedén megfertőzhetik egészséges munkatársaikat is.

Éppen ezért fontos lenne, hogy csökkentsük a többiek lehetőségét a fertőzésre, már csak azért is, mert az influenza eleve nagy veszélyt jelent számunkra az által, hogy gyakran napokig lappang bennünk, mielőtt az első tünetek megjelennének. Így ha valaki tudja magáról, hogy fertőző betegsége van, tartózkodnia kell a munkába járástól.

Mit tehetnek a munkáltatók?

  • fontos lenne hangsúlyozni a munkavállalók számára, hogy az egészség a legfontosabb, így ha rosszul érzi magát, nyugodtan dönthet az otthon maradás mellett
  • a megfelelő IT megoldásokkal biztosítani kell az otthonról dolgozás lehetőségét
  • kérni kell a házfelügyelőnőt, hogy különös figyelemmel legyen a forgalmas felületek letörlésére, fertőtlenítésére (pl. fax- és fénymásoló gép, mikrohullámsütő)
  • fertőtlenítő kendőket kell biztosítani a dolgozók számára

Mit tehetnek a munkavállalók?

  • kerülni kell a közeli kapcsolatot az együttes munkavégzés során, ha fennáll a fertőzés lehetősége
  • be kell tartani az „influenza etikettet”, például orrunk vagy szánk eltakarásával tüsszentés és köhögés esetén
  • gyakori kézmosással kell csökkenteni a fertőzés veszélyét
  • kerülni kell a különböző nyálkahártyák érintését, ami könnyen hordozója lehet az egyes baktériumoknak

 

Utolsó módosítás: 2016.11.29.

Vissza a kezdőoldalra »