Printed From:

Hőségből a hűvösbe: légkondi és megfázás

 

Miért vigyázzunk a hirtelen hőmérsékletváltozással, és mit tehetünk, ha már kész a baj?

Sokan ellenzik a légkondicionáló használatát különböző okokra hivatkozva, de a nyári hőségben mégis egyre többen választják ezt a kényelmes és modern megoldást: egyetlen gombnyomás, és máris kellemesen lehűthetjük magunkat annak ellenére, hogy pár perccel azelőtt még szakadt rólunk a víz, és úgy éreztük, szinte elolvadunk a nyári melegben. Emellett vannak olyan helyek, ahol nem választhatjuk meg, használunk-e légkondit vagy sem: tömegközlekedésen, plázákban, középületekben vagy esetleg munkahelyünkön már egyre gyakrabban előfordul, hogy átlépve a bejárat küszöbét azonnal hűvös levegő fogad.

A légkondinak vannak előnyei és hátrányai is, ez a cikk pedig arra mutat rá, miért kell óvatosan bánnunk az instant hőmérsékletváltásokkal.

Az első és legfontosabb probléma, hogy a légkondicionáló berendezések nem mindig kerülnek megfelelően karbantartásra, így szennyeződések lephetik el őket. A káros baktériumokat, fertőzéseket a légkondi továbbítja és forgatja a levegővel, melyet mi mindenféle szűrés és védekezés nélkül, észrevétlenül belélegzünk. Így könnyen megbetegedhetünk, de szakmabeliek szerint az asztma és allergiák kialakulásának esélye is fokozódik ezáltal.

Ha pedig egy forró nyári napon kicsit megizzadunk a kinti levegőn, majd belépünk a légkondinak köszönhetően kellemesen lehűtött helyiségbe, nem nehéz elképzelni, hogy igen könnyen meg is fázhatunk. Ugyan a megfázás – nevével ellentétben – egy fertőzéstípus, egyes vírusok a hidegben könnyebben terjednek. A hűvös levegő az orr belső felületét kiszárítja, a légkondi által kibocsájtott hideg levegő tehát az orrnyálkahártyát ugyanúgy dehidratálja, így sebezhetőbbé teszi a fertőzésekre, a vírusok elszaporodására. Így a légkondicionáló berendezések fogékonyabbá tehetik szervezetünket a fertőzésekre, meghűlésre, megfázásra, náthára is.

Annak ellenére tehát, hogy a tél elköszönt, egyáltalán nem biztos, hogy a megfázásos, influenzás megbetegedéseknek is búcsút inthetünk. Tavasszal és nyáron ugyanúgy szükségünk lehet a megfelelő kezelésre, mint a hűvösebb hónapokban. A Rubophen 1989 óta a magyar háztartások megbízható és kedvelt tagja, a lázas megbetegedések egyik legelterjedtebb ellenszere. A termékcsalád különböző készítményeivel mindenki megtalálhatja a számára legmegfelelőbbet, legyen szó tablettáról, forró italról vagy cukormentes változatokról. Láz, izomfájdalmak, hurutos köhögés, orrfolyás, orrdugulás, fejfájás és torokfájás – a Rubophen segíthet.

SAHU.SA.17.07.0387 (2017.07.13.)

 

Utolsó módosítás: 2017.07.15.

Vissza a kezdőoldalra »