Printed From:

Megfázás nyáron? Gyakoribb, mint gondolná!

Előfordult már önnel is, hogy a legnagyobb melegben lett náthás? Hogy a hőség közepén kellett orrot fújnia, küzdött lázzal, torokfájással, köhögéssel? „Sapka-sál-kesztyű, mert megfázol!” – hallhattuk sokszor a téli hidegben. Azt azonban valószínűleg senki nem mondta el, hogy nyáron mit tegyünk a megfázás ellen, hiszen a nátha épp olyan könnyen bekövetkezhet a nagy melegben is – azzal a különbséggel, hogy nem igazán számítunk rá.

Az igazság az, hogy a megfázást nem a hideg idő okozza, hanem vírusok, melyek a nyári melegben is megbetegíthetik szervezetünket. A megfázás ugyanis cseppfertőzéssel terjed, és ha a vírusok orrjáratunkba kerülnek, máris kész a baj, függetlenül attól, hogy ez téli hidegben vagy a nyári hőségben történik. Mivel több mint 100-féle vírus okozhat megfázást, ezért a megbetegedés kockázatának nagyon is ki vagyunk téve, különösen ha:

  • fertőzött személlyel érintkezünk;

Például elég, ha kezet rázunk valakivel a nyári melegben, aki fertőzött, és utána nem mosunk kezet. Nyaraláskor, fesztiválokon vagy társas eseményeken könnyedén kerülhetünk ilyen helyzetbe.

  • fertőzött felületekhez érünk;

Bármilyen felület lehet fertőzött, beleértve egy gyorsétkezde asztallapját, egy bevásárlókosár fülét vagy például egy busz ülését. Ha utazunk, vásárlunk a nyári melegben, vagy zsúfolt helyre tévedünk, nagy esélyünk lehet a vírusok általi megbetegedésre.

  • légkondicionált helyen tartózkodunk;

Utazzunk akár repülővel, vagy térjünk be egy bevásárlóközpontba, és máris észrevétlenül megfertőződhetünk: a vírusok könnyen terjednek a légkondicionáló által cirkuláltatott levegőben, és a mesterségesen generált hűvös levegő orrnyálkahártyánkat is dehidratálja, ezzel téve sérülékenyebbé, könnyebben megfertőzhetővé szervezetünket.

  • utazunk, és ismeretlen vírusokkal találkozunk;

Utazásaink során különösen ki vagyunk téve a fertőzéseknek, hiszen gyakran olyan ismeretlen vírusokkal találkozunk, melyekre szervezetünk még nem dolgozott ki hatékony immunválaszt.  Így egy egyszerű kis nátha is kifoghat rajtunk, kellemetlen tüneteket okozva.

Talán a fentiek tükrében könnyebben megérthető, miért is fázunk meg olyan gyakran a legnagyobb nyári hőségben. Mi a megoldás?

A nyári megfázás ellen is hatékony segítséget nyújtanak a Rubophen termékcsalád tagjai, melyek láz- és fájdalomcsillapításban, megfázás esetén, de akár influenza idején is kezelhetik a kínzó tüneteket, akár vízparton, akár fesztiválon, akár munkahelyén tölti a forró napokat.

SAHU.SA.17.07.0391 (2017.07.13.)

 

Utolsó módosítás: 2017.07.15.

Vissza a kezdőoldalra »