Printed From:

Miért kaphatjuk el könnyebben az influenzát utazás közben?

  1. Először is, az utazás egy közös légtérben történik, ami elősegíti az influenza terjedését. Sokan azt hiszik, hogy a vírusok azért jelentenek télen nagyobb problémát, mert ilyenkor jelentősen lehűl a hőmérséklet. Pedig valójában az intenzívebb téli időszak annak köszönhető, hogy az emberek jóval több időt töltenek belső terekben, ez által több közös területet osztanak meg egymással, és többször érintik meg egymás után ugyanazokat a felületeket, és szívják be ugyanazt a levegőt. Az utazás még inkább fokozza ezeket a körülményeket. A sűrűbb autók, buszok, repülőgépek, várótermek nagyobb esélyt teremtenek arra, hogy egy influenzával fertőzött személlyel érintkezzünk. Ezért megelőzésképpen fontos, hogy kerüljük a közösen használt tárgyak érintését (utazó ülések párnája, repülőkön használatos közös plédek, stb.).
     
  2. Az utazás a fentieken túl földrajzilag is elősegíti az influenza térnyerését. A vírus térbeli kiterjedése évről évre változik, gyakran előfordul, hogy a csúcsszezon az egész országot érinti, máskor pedig régióról régióra „vándorol”. Emiatt egy vidéki vendég például magával hozhatja az influenzát otthonunkba is, amit később családtagjaink és munkatársaink is elkaphatnak. Ezen túl a nyári vagy téli szünidőben jellemző nyaralások is fontos táptalaját képezik a vírusok terjedésének, ahol a gyerekek gyakran elfelejtenek kellő gonddal és gyakorisággal kezet mosni, ezzel veszélyeztetve nagyszüleit vagy más rokonokat is.
     
  3. Utazás során gyakran nincs lehetőségünk a kézmosásra, pedig az influenza leginkább kézről kézre, a mások bőrével való közvetlen érintkezés által terjed. Így pontosan akkor válik kevésbé kényelmessé, „nyűggé” a kézmosás, amikor a legnagyobb lehetőségünk van egy lappangó betegséget környezetébe kerülni. A téli ünnepekkor esedékes nagy családi összejövetelek, ölelések, kézfogások is bőséges alkalmat kínálnak az influenza elkapására, így ilyenkor is fontos, hogy ha már nem tudunk rendszeresen kezet mosni, legalább kerüljük az orrunk, szemünk, szánk érintését, a szabadban pedig lehetőség szerint viseljünk kesztyűt.
     
  4. A kényelmesebb utazás érdekében gyakorta kevesebb folyadékot fogyasztunk, ami könnyen dehidratáltságot okozhat. A repülőgépek száraz levegővel teli terei különösen nagy veszélyforrást jelenthetnek, hiszen a vírusok előszeretettel szaporodnak kevésbé nedves környezetben. Éppen ezért nagyon fontos, hogy nyálkahártyáink állandóan nedvesek maradjanak. Emellett figyelni kell rá, hogy óránként legalább 1,5-3 dl folyadékot fogyasszunk a repülőgépen. Ugyanezen elv alapján segíthet távol tartani a baktériumokat, ha bizonyos időközönként megnedvesítjük arcbőrünket. Így hát minél több folyadékot iszunk (akár többet is, mint az általában ajánlatos 1,5-2 l) a téli időszak folyamán a torkunk nedvesen tartása érdekében, annál nagyobb eséllyel tudjuk kivédeni a láz és a felszakadozó nyálka okozta dehidratáltságot.

Utolsó módosítás: 2016.11.29.

Vissza a kezdőoldalra »