Printed From:

Mire kell figyelnünk utazás közben, hogy ne kapjuk el az influenzát?

  1. Nem szabad elfelejtenünk az utazással járó izgalmakat és az esetleges stresszt sem. Kutatások bizonyították, hogy a stressz igenis növeli a fogékonyságot a különböző vírusok, így az influenza elkapására is, valamint az egyes tünetek felerősítésére is képes. Éppen ezért fontos, hogy ne hagyjuk elhatalmasodni a stresszt utazásunk során, legyünk rugalmasak és felkészültek az esetleges extra várakozásokra és kellemetlenségekre.
     
  2. Az utazások során többnyire lehetőségünk van mozgásra, edzésre idő és a megfelelő eszközök hiányában. A testmozgás hosszabb távú kihagyása a ritkábban vagy nem edző utasokat is megviseli, ezért a megfelelő karbantartás érdekében eszközöljünk erőfeszítéseket a nyaraláson végezhető testmozgás megvalósítására is. Egy tanulmány kimutatta, hogy a rendszeres testmozgás például hatékonyabb ellenállást biztosított az idősek számára az influenza és megfázás ellen.
     
  3. Az utazások alkalmával gyakran nem tudunk zavartalanul aludni. A programok rendszertelen időbeosztása, az esetleges késő esti programok, az utazással járó aggodalmak, vagy akár a tény, hogy nem saját ágyunkban alszunk, okozhatja a kellő mennyiségű alvás hiányát. Ezen felül ha időzónákon keresztül vezet az utunk, az még inkább felboríthatja belső óránkat, és még több fáradalmat okozhat. Ezért nem szabad elhanyagolni az egész éjszakás alvást annak érdekében, hogy a testünk védekezőképessége megfelelő támogatást nyerhessen.
     
  4. Végül az utazás okozta eltérő étkezési szokásokról is szót kell ejtenünk. Nyaralásunk során gyakran előfordulhat, hogy egy-egy éjszakai kiruccanás alkalmából adódóan túl sokat fogyasztunk, vagy éppen ellenkezőleg: az egész napos hajszolt várostúrák vagy az ízlésünknek nem tetsző gasztronómiai kínálat következtében kimarad egy-egy étkezés. Az alvás előtt elköltött túlságosan nagy mennyiségű vacsorán túl az egyes kultúrák különleges ételkölteményei is megviselhetik gyomrunkat, mi több, emésztési zavarokat okozhatnak. Érdemes szem előtt tartani tehát ilyenkor is a megfelelő rendszerességgel és mennyiségben fogyasztott ételeket tartalmazó, kiegyensúlyozott étrendet.

Utolsó módosítás: 2016.11.29.

Vissza a kezdőoldalra »